top of page

Woonzorgcentrum Verenigd Koninkrijk

Achtergrond

Een vooraanstaande aanbieder van woonzorgcentra in het hele Verenigd Koninkrijk exploiteert deze locatie met twee verdiepingen en 45 slaapkamers in de Midlands. De woning beschikt over een cascadesysteem met meerdere ketels, bestaande uit vier Buderus GB162-ketels, die zorgen voor warm water voor een drukke wasruimte en ruimteverwarming voor alle slaapkamers en gemeenschappelijke ruimtes. Alle slaapkamers zijn voorzien van een laagwatervolumeradiator met thermostatische radiatorkranen (TRV). Gangen en gemeenschappelijke ruimtes maken gebruik van een combinatie van klassieke paneelradiatoren en lage, ruimtebesparende radiatoren.

 

Uitdaging

Dit gebouw heeft een hoge energiebehoefte: de ketels draaien 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Om energiebesparingen en slijtage van hun apparatuur te verminderen, stemde het bedrijf in met een proefperiode van zes maanden met Hydromx. Het installatieproces duurde slechts twee dagen, zonder enige verstoring voor de bewoners of het personeel van het verzorgingshuis.

Hun gebouwbeheersysteem (BMS) hield de externe temperaturen en de interne doeltemperatuur voor ruimteverwarming van 23°C bij. De GBS-sensoren in de gangen op elke verdieping en vleugel van het gebouw, samen met afzonderlijke temperatuurdataloggers die rond het gebouw waren opgesteld, controleerden of er geen koude plekken of gebieden met oververhitting waren.

Bij het onderhoud ter plaatse werd ook gebruik gemaakt van draagbare temperatuursensoren om te verifiëren dat de kamers een comfortabele 23°C handhaafden.

Oplossing

Ten eerste heeft het bedrijf een basislijn voor energieverbruik opgesteld op basis van gegevens van het voorgaande jaar. Deze gegevens gaven het bedrijf een duidelijk verband tussen de buitentemperaturen en het gasverbruik bij gebruik van alleen water in het ketelsysteem.

De verbruiksgegevens houden rekening met weersverschillen met behulp van Heating Degree Days Analysis, een methodologie aanbevolen door de Carbon Trust en het Chartered Institute of Building Services Engineers.

Na installatie van Hydromx bepaalden de buitentemperaturen tijdens de testperiode het aantal Verwarmingsgraden per dag (de verwarmingsvraag). Deze werden op hun beurt gebruikt om te berekenen wat het verbruik zou zijn geweest als er alleen water in het verwarmingssysteem zat.

Resultaten

De gegevens uit de proefperiode van zes maanden waren overtuigend: Hydromx verminderde het verwachte energieverbruik van de woning drastisch.

De energieanalisten van het bedrijf gebruikten de HDD-methodiek om het gasverbruik van de woning aan te passen aan de weersomstandigheden en kwamen tot de conclusie dat Hydromx een energiebesparing van 21% opleverde.

In zes maanden tijd verbruikte het ketelsysteem 45.000 kWh minder dan verwacht. Met behulp van de HDD-methodologie wijst dit op een geschatte besparing op jaarbasis van 99.000 kWh  (wat resulteert in een vermindering van 18 ton CO2-uitstoot).

Het bedrijf schat dat de energiebesparingen de installatie van Hydromx in minder dan twee jaar zullen terugverdienen.

“Hydromx is een zeer kosteneffectieve mogelijkheid om energie te besparen”, meldt het bedrijf. “We bekijken nu waar we kunnen profiteren van het gebruik van Hydromx in andere eigendommen.”

PDF Study Casse Engels

bottom of page