top of page

Hamworthy VK Commercieel kantoor

Achtergrond

Hamworthy Heating vierde in juni 2014 zijn 100-jarig jubileum. De afgelopen eeuw hebben ze de Britse commerciële ketelmarkt consequent geïnnoveerd en willen ze die trend voortzetten.

Hamworthy maakt nu deel uit van Groupe Atlantic, een grote Europese HVAC-fabrikant. Haar missie is “om heersende energieën om te zetten in duurzaam welzijn door oplossingen voor thermisch comfort te creëren die ecologisch efficiënt zijn, voor iedereen toegankelijk en geschikt voor individuele behoeften.”

Hamworthy heeft onlangs onderzocht hoe het de energie-efficiëntie van commerciële kantoorketels kan verbeteren door Hydromx® te installeren in zijn kantoor in Poole, Engeland.

Uitdaging

Het gebouw en de kern van het verwarmingssysteem dateren uit de jaren zestig en bevatten metalen die veel voorkomen in verwarmingssystemen, waaronder staal, messing, koper en aluminium.

 

De Energy Saving Trust meldt dat “corrosieafzettingen in een ouder centraal verwarmingssysteem een ​​aanzienlijke vermindering van de effectiviteit van de radiatoren en het systeem als geheel kunnen veroorzaken – tot wel 15%.” En dat “het gebruik van een effectieve chemische remmer de corrosiesnelheid kan verlagen en de opbouw van slib en aanslag kan voorkomen – waardoor verslechtering van het systeem wordt voorkomen en de efficiëntie wordt behouden. Doorgaans kan het de efficiëntie van de ketel met ongeveer 3% verhogen.”

 

Het gebouw heeft veel radiatoren rond de omtrek van elk van de drie verdiepingen, en de temperatuurregeling is beperkt tot één thermostaat op de derde verdieping en thermostatische radiatorkranen (TRV's) op de eerste verdieping. Er zijn geen TRV's op de tweede of derde verdieping.

Oplossing

Het verwarmingssysteem werd vóór de proef afgetapt en gespoeld en vervolgens opnieuw gevuld met vers water en corrosieremmers; dit zorgde voor een nauwkeurige basislijnmeting om een ​​eerlijke vergelijking te maken met een “schoon” systeem. Vervolgens werd 900 liter water vervangen door een Hydromx-oplossing en waren de radiatoren binnen een dag ontlucht. Er waren verder geen wijzigingen aan het verwarmingssysteem van het gebouw.

Het onderzoek van Hamworthy registreerde het gasverbruik voor twee ketels voor ruimteverwarming, één met een stalen warmtewisselaar en de andere van aluminium, met een totaal vermogen van 95 kW. Een gasmeter bewaakte elk van de twee ketels. Extra temperatuurdataloggers zorgden ervoor dat de interne ruimtetemperaturen consistent en vergelijkbaar waren in de drie verdiepingen tellende kantoorruimte.

Het technische personeel van Hamworthy controleerde en registreerde onafhankelijk het gasverbruik en de interne en externe temperaturen om de prestaties van Hydromx zorgvuldig te vergelijken met een basislijn van water met corrosieremmers. De personeelsbezetting van het kantoor was overal consistent en de interne temperaturen tussen de basis- en de testperiode bedroegen gemiddeld 0,5°C.

Resultaten

De gegevens van de buitenomgevingstemperatuur die zijn gebruikt in een Heat Degree Days (HDD)-analyse waren afkomstig van een plaatselijk openbaar weerstation dat anderhalve kilometer verderop lag. HDD meet hoe ver de buitentemperatuur onder de temperatuur voor thermisch comfort binnenshuis ligt (1 HDD is gelijk aan de buitentemperatuur die één graad lager is dan thermisch comfort gedurende één dag).

Hamworthy heeft het energieverbruik (kWh) van de ketels gemeten voor elke graad buitentemperatuur, uitgedrukt als kWh/HDD. In dit onderzoek  bedroeg het weersafhankelijke verbruik van Hamworthy 66,94 kWh/HDD met water als systeemvloeistof en slechts 46,29 kWh/HDD met Hydromx – een besparing van 30,9% , ruim boven de 3% die alleen chemische remmers bieden.

“We waren sceptisch over de prestatieclaims van Hydromx, maar de resultaten op onze kantoren hebben bewezen dat ze waar zijn”, zegt technisch directeur Bob Walsh van Hamworthy. “Een besparing van 30 procent op het energieverbruik is een groot voordeel voor commerciële klanten, en zal uiteraard een zeer aanzienlijke impact hebben op het bereiken van de CO2-reductiedoelstellingen en het verlagen van de kosten direct op de bedrijfsresultaten.”

PDF Study Casse Engels

bottom of page